Η ιστορία μας …

Όλα ξεκίνησαν με αγάπη…όταν ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του Όλγα Ιακωβίδου το 1981. Η Όλγα ήταν από τη Γουμένισσα, έναν τόπο  με μεγάλη οινική παράδοση . Αυτός ο τόπος  λοιπόν, έμελλε να γίνει για εκείνον ο τόπος στον  οποίο θα αφιερωνόταν για τη δημιουργία ενός μοναδικού και βαθιά ανεξερεύνητου ελληνικού κρασιού.

Όντας ο ίδιος λάτρης του κρασιού και άνθρωπος που εκτιμά το καλό φαγητό και τις απλές χαρές της ζωής, άρχισε να φτιάχνει το δικό του κρασί για να το απολαμβάνει με  καλούς φίλους και συγγενείς. Για το Βαγγέλη, η παραγωγή κρασιού την εποχή εκείνη , αποτελούσε απλά ένα χόμπι και ένα διάλειμμα από την απαιτητική του καριέρα ως ηλεκτρονικός μηχανικός.

Το 1994 φύτεψε το πρώτο αμπελοτεμάχιο έκτασης 50 στρεμμάτων , στην περιοχή Μπίνταμπλα . Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα του σταφυλιού , στη γονιμότητα του εδάφους και στην προστασία του περιβάλλοντος επέλεξε τη βιολογική καλλιέργεια από την πρώτη κιόλας φύτευση.  Η επέκταση του αμπελώνα ήταν αναπόφευκτη και έγινε σταδιακά , σε αμπελοτεμάχια που βρίσκονται στην περιοχή της Φιλυριάς. Το κλίμα , ηπειρωτικό με αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα και ζεστό , ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες. Το 2007 , στο αμπελοτεμάχιο που βρίσκεται στην περιοχή της Φιλυριάς χτίστηκε ένα “ boutique” οινοποιείο.

Η παραγωγή ξεκίνησε με το γνωστό κρασί  ΠΟΠ Γουμένισσα το οποίο πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα εμβληματικό κρασί για την περιοχή και διακρίθηκε για την κομψότητά του. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, η γκάμα των κρασιών μεγάλωσε και το οινοποιείο άρχισε να παράγει κι άλλα κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά.

Το 2017, η κόρη του Βαγγέλη και της Όλγας- η Χλόη- αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα μετά από σπουδές οινολογίας στη Γαλλία και στην Πορτογαλία και έχοντας δουλέψει σε διάφορα οινοποιεία σε Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή και Χιλή.

Γυρνώντας έφερε μαζί της το πάθος και την εμπειρία της για τα κρασιά ήπιας παρέμβασης και ξεκίνησε αμέσως να φτιάχνει μία νέα σειρά κρασιών χωρίς παρεμβάσεις και να πειραματίζεται με καινούριες οινοποιήσεις, όπως τα petnat (pétillant naturel -φυσικός αφρώδης) και η καρβονική εκχύλιση.

Σήμερα ο αμπελώνας του Κτήματος αποτελείται από 200 στρέμματα . Το Κτήμα Χατζηβαρύτης εστιάζει την προσοχή του στις ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο , Νεγκόσκα , Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο και Ασύρτικο . Καλλιεργεί επίσης τις γνωστές ποικιλίες Sauvignon Blanc ,  Cabernet Sauvignonκαι Merlot σε μικρότερες εκτάσεις .

Μύθοι  λένε ότι οι αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα από τις οποίες παράγεται ο ΠΟΠ Γουμένισσα Χατζηβαρύτη, ήταν το κρασί της επιλογής του Φιλίππου, του βασιλιά της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πέραν τούτου, τοπικές αφηγήσεις αναφέρουν ακόμη  , ότι μεγάλες ποσότητες του κρασιού από την περιοχή μεταφέρθηκαν κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία, επειδή ήταν τόσο εξαιρετικό.

Η ιστορία είναι φτιαγμένη μέσα από καλοκαιρινές οικογενειακές συγκεντρώσεις σε μεσογειακό στιλ, ατελείωτες συζητήσεις αργά το βράδυ σε κατάσταση μέθης από την αγάπη για την οινοποίηση και ένα κρασί που μιλάει από μόνο του.

Και γι’ αυτό οινοποιούμε όπως ζούμε.. με μεράκι!